Bílé čaje
Stále ještě poměrně málo známý čaj z čínské provincie Fukien. Bílý čaj je nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji. Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene. Bílé čaje proto nevynikají barvou, kterou by bylo možné popsat jako nazelenalou nebo nažloutlou, ale spíše chutí. Patří spíše mezi delikatesy.
Zpracování
Dříve se bílý čaj získával z divokých čajových stromů, ty se dnes daří pěstovat ve formě zákrsků. Po nasbírání se lístky nechají zavadnout a přetřásáním na platech se mírně pomačkají. Tím se naruší buněčné membrány, to vede ke slabé oxidaci, brzy přerušené propařením či sušením.
Příprava
Příprava bílého čaje je velmi jednoduchá. Bílý čaj se zalévá vodou o teplotě 90 stupňů. Můžete ho nechat louhovat až pět minut. Záleží jen na tom, jak ho chcete mít silný. Z jednoho čaje můžete připravit až tři nálevy.
Účinky
Kromě lahodné chuti je bílý čaj i prospěšný našemu zdraví. Blahodárné účinky byly v mnoha studijích ověřeny. Obsahuje řadu antioxidantů, které zbavují tělo volných radikálů, které mohou vyvolat rakovinotvorné bujení. Stejně tak bylo prokázány hubnoucí účinky bílého čaje.
Ano, opravdu. Nepředstavujte si, že místo pohybu a zdravého a vyváženého jídelníčku lze jen popíjet bílý čaj. Bílý čaj sice opravdu odbourává tukové buňky, ovšem lze jej používat jako doplňek, nikoliv náhradu. Kromě odbourávání navíc zamezuje tvorbě nových tukovách buňek, a proto lze chápat účinky jako spíše preventivní. Bílý čaj se také úspěšně používá v kosmetickém průmyslu, kde jsou využity jeho antioxidační a antibakteriální účinky.